Vanhat tapahtumat

Mahtavien tammien suojassa

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys järjesti jo perinteeksi muodostuneen Puukävelyn lauantaina 12.9.2020 Heponiemessä.
Kuljimme kirjailija Into Konrad Inhan kuvien kauniissa maisemissa Puujärven rannalla Diakonissalaitoksen omistamassa Heponiemessä. Reitin varrella kuulimme paikan moninaisista vaiheista ja kiinnostavista ihmisistä, joista yksi on kansanedustaja ja naisasianainen Hilda Käkikoski.
Keskustelimme osallistujien paikkaan liittyvistä muistoista. Katselimme yhdessä vuosikymmenien varrella syntynyttä monipuolista rakennuskantaa. Tutustuimme suojelualueen tammimetsikön vanhoihin puihin sekä komeaan näkymään Puujärvelle.
Heljä Järnefelt kertoi Heponiemen kiehtovasta historiasta. Steiner –koulun aikaa muisteli Rolf Oinonen.
Heponiemen upeiden tammien tarinaa valottivat Risto Kuittinen ja Rolf Oinonen.
Sateesta huolimatta kävelyyn osallistui liki 50 kotiseudun historiasta kiinnostunutta. Tapahtuma oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivää, jota vietetään vuosittain eri maissa tuhansin tilaisuuksin.


Kuvia tilaisuudesta.

Vuosikokous 2020

Tänä vuonna Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry piti vuosikokouksen 25.7.2020 ilman erillistä ohjelmaosuutta ja kahveja.
Seurojentalolle kokoontui kaikkiaan 16 henkeä. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksessa Kerttu Keränen ei halunnut jatkaa aikataulu- ja matkustussyiden vuoksi, ja hänen tilalleen valittiin Tauno Rautio.

Vuosikokous 2020

Puukävely Heponiemessä

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry järjestää jo perinteeksi muodostuneen Puukävelyn klo 13 – 15 lauantaina 12.9.2020.
Toteutamme opastetun kävelykierroksen yksityisalueella turvavälein.
Kuljemme kirjailija I. K. Inhan kuvien kauniissa maisemissa Puujärven rannalla Diakonissalaitoksen omistamassa Heponiemessä. Reitin varrella kuulemme paikan moninaisista vaiheista ja kiinnostavista ihmisistä, joista yksi on kansanedustaja ja naisasianainen Hilda Käkikoski. Keskustelemme myös osallistujien omista paikkaan liittyvistä muistoista. Tarkastelemme yhdessä vuosikymmenien varrella syntynyttä monipuolista rakennuskantaa. Tutustumme suojelualueen tammimetsikön vanhoihin puihin sekä komeaan näkymään Puujärvelle.

Tervetulosanat lausuu kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Kuittinen.
Varapuheenjohtaja Heljä Järnefelt kertoo Heponiemestä koulukotina ja virkistyksen lähteenä sekä työpaikkana, paikan ja henkilöiden historiaa.
Steiner-koulun ajasta kertoo Rolf Oinonen.
Puiden kasvua valottavat Risto Kuittinen ja Rolf Oinonen.

Tapaamme parkkipaikalla, Heponiementie 21, 09120 Karjalohja.

Vuosikokous 2020

Esite

Hyvä kotiseudun ystävä!

Tämän hiljaisen koronakevään jälkeen elämme jo parempia aikoja. Vaikka tilanne nyt näyttääkin hyvältä, olemme vielä varovaisia. Siksi pidämme vuosikokouksen ilman ohjelmaosuutta ja kahvittelua.

Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen vuosikokous pidetään Seurojentalolla lauantaina 25.07.2020 klo. 13. Tule kuulemaan yhdistyksen viime- ja tämän vuoden toiminnasta ja tulevista suunnitelmista. Käsittelemme kokouksessa sääntömääräiset asiat. Kokouksen jälkeen voimme keskustella jäsenten ehdotuksista ja toiveista.

Seurojentalolla on tilaa – kaikki mahtuvat mukaan turvavälein!
Toivottavasti voimme toteuttaa syyskuussa jo perinteeksi muodostuneen Puukävelyn. Kerromme siitä tarkemmin ja muistakin syksyn tapahtumista Seurojentalolla. Nähdään siellä!

Kiitos, jos olet jo maksanut tämän vuoden jäsenmaksun 15 €. Ellet, nyt on hyvä aika tehdä se. Suunnittelemme syksyksi retkiä koululaisten kanssa, ja vaikka muu hoituukin talkootyönä, bussikuljetukset maksavat.

Hyvä Karjalohjan kotiseutuyhdistyksen ystävä

Keväästä tuli erilainen kuin kukaan osasi aavistaa. Siitä tuli hiljainen kevät, joka toivottavasti saa meidät myös miettimään, mikä tässä maailmassa oikeasti on tärkeintä.

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry toivoo voivansa pitää vanhaan tapaan ohjelmallisen vuosikokouksen kesällä. Palataan siihen myöhemmin. Syyskuun alussa on tarkoitus jatkaa perinteisten Puukävelyjen sarjaa. Myöhemmin syksyllä suunnittelemme suuren suosion saaneille paja- ja myllyilloille jatkoa. Näihin suunnitelmiin palaamme, kunhan selviämme tästä keväästä.

Ja mehän selviämme. Nyt on tilaisuus lukea niitä kirjoja, jotka odottavat lukemista omassa hyllyssä. On aikaa tehdä rästiin jääneitä asioita ja kotitöitä. Karjalohjalainen presidenttimme Sauli Niinistö antoi viisaan vinkin: Nyt voi vaikka lähteä ulos katsomaan, miten kevät herää ja elämä voittaa. Samalla voi kuunnella hienoja konsertteja. Mustarastas laulaa jo, ja sinivuokot kukkivat.
Joku ihan varmasti ilahtuu, jos otat yhteyttä vaikka puhelimella.

Voit myös lähteä aikamatkalle osoitteesta aikamatkakarjalohjalla.fi –sivustolle.

Olemme iloisia, jos maksat vuotuisen jäsenmaksun 15 € tilillemme. Tarvitsemme rahaa toteuttaaksemme yleisötilaisuuksia sekä retkiä koululaisten kanssa, mm. bussikuljetuksiin.

Myllyilta veti kuulijoita

Karjalohjalla on ollut ainakin 15 myllyä, jotka kaikki ovat jo hävinneet. Niiden tarkat paikat on selvittänyt geodesian professori Risto Kuittinen, jonka esitelmä veti Päiväkummun kylpylän eli Lohja Span ison luentosalin täyteen kuulijoita keskiviikkona 20.11.

Periaatteessa toimintakuntoisena on säilynyt vain viimeksi käytössä ollut Särkijärven mylly, kuten kertoi myllyn nykyinen omistaja Heikki Sario.

Ilta on saanut paljon myönteistä palautetta ja kuulijoilta tuli uutta tietoa, kuten toivoimmekin.
Kiitos kaikille osallistujille!

Myllyilta
Paikalla oli noin 60 kuulijaa.

Tapio Heljävaarasta kunniajäsen

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys päätti vuosikokouksessaan 6. heinäkuuta 2019 kutsua yhdistyksen ensimmäisen puheenjohtajan ja kotiseutuperinteen kerääjän Tapio Heljävaaran yhdistyksen kunniajäseneksi. Puheenjohtaja Risto Kuittinen ojensi kunniakirjan Päiväkummussa 1. elokuuta järjestetyssä kahvitilaisuudessa.

Tapio Heljävaara toimi yhdistyksen puheenjohtajana sen perustamisesta lähtien vuodesta 2012 vuoteen 2019 asti. Tapio on juuriltaan ja sydämeltään lohjansaarelainen. Hänen elävä kiinnostuksensa kotiseudun historiaan ja perinteisiin on koitunut meille muille iloksi ja hyödyksi. Kiitämme arvostamaamme puheenjohtajaa hänen rauhallisesta ja rakentavasta kotiseututyöstään.

Kuvia tilaisuudesta.

Myllytarinoita Karjalohjalla

Myllyjä oli ennen vanhaan melkein joka kylässä ja mylläri oli kylän keskeinen henkilö. Mitä Karjalohjan jo kadonneista myllyistä ja mylläreistä tiedetään, se selviää keskiviikkona 20.11. klo 18 Lohja Span eli Päiväkummun luentosalissa.

Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja, geodesian professori Risto Kuittinen on selvittänyt Karjalohjan tarkkoja myllyn paikkoja ja kertoo niistä sanoin ja kuvin. Myllyllä kohdattiin ja tarinoitiin. Myllärit olivat persoonallisuuksia.

Viime maaliskuussa pidetty Pajailta oli menestys. Karjalohjan kirjastossa istumapaikat loppuivat kesken. Siksi kokoonnumme nyt Päiväkummussa. Tilaisuudessa on myytävänä kirjoja. Vapaa pääsy. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Karjalohjan viimeinen mylläri Lambert Landen
Karjalohjan viimeinen mylläri Lambert Landen. Kuva Antti Kähönen

Sadepäivän Puukävely

Perinteinen Puukävelymme toteutui tänä vuonna sateisessa säässä. Sade ei pelottanut, sillä Vilniemeen tuli kaikkiaan 32 kiinnostunutta, jotkut Helsingistä, Turusta, Loviisasta, Järvenpäästä ja jopa Ruotsista asti. Kaikkia yhdistivät juuret kotiseutuun.

Aluksi Rolf Oinonen esitteli suojellun pähkinälehdon. Sen jälkeen Heljä Järnefelt kertoi omalaatuisesta taiteilijasta ja kulttuuripersoonasta Sigurd Wettenhovi-Aspasta (1870-1946) ja hänen värikkäistä vaiheistaan. Aspa pyrki osoittamaan suomen kielen ihmiskunnan alkukieleksi. Hän oli lahjakas kuvataiteilija, hän pukeutui erikoisesti ja hänellä oli lukuisia naissuhteita. Ehtipä hän toimia Karjalohjan suojeluskunnan päällikkönäkin.

Kaunista rantatonttia voi nimittää kulttuuriympäristöksi, vaikka alkuperäistä rakennuskantaa ei ole enää olemassa. Aspa hankki tontin Lohjanjärven rannalta vuonna 1898 ja rakensi sinne erämaa-ateljeen sekä ympärille puiston ankkalampineen. Vielä voi erottaa huvilan kivijalan ja vanhan kivikellarin sekä Nipponin nousevaa aurinkoa esittäneen portin tolpan. Astelimme rankkasateessa Aspan aikaisia betoniportaita alas rantakalliolle, jossa taiteilijalla oli tapana ottaa aurinkoa. Taisimme löytää jopa 1950-luvun alkupuolella toimineen tanssilavan nurkkakivet. Osallistujat kertoivat jännittävistä muistoistaan.

Uudempaa aikaa edustivat siellä täällä luonnossa näkemämme ympäristötaideteokset. Alkuperäisen saunan paikalle on rakennettu taiteilijoiden käyttöön pieni mökki, Aspan Ateljee. Vilniemen omistaa nykyään toinen tilaisuuden järjestäjistä, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto, jonka tavoitteena on rakentaa Vilniemeen vanhan kivijalan päälle uusi ateljee ”Tervapääsky”.

Kuvia tilaisuudesta.

Tänne pääset harvoin: Wettenhovi-Aspan Vilniemi

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry järjestää jo perinteeksi muodostuneen Puukävelyn lauantaina 7.9.2019. Kohteemme on tällä kertaa Härjänvatsan Kesälahdessa, taiteilijoita inspiroivassa Vilniemessä Lohjanjärven rannalla. Paikka on taiteilijaresidenssi.

Lähdetään matkaan yhdessä. Kokoonnutaan klo 13.45 Lohja Spa&Resort Oy:n (Päiväkumpu) parkkipaikalla (Ylhäntie 1, 09120 Karjalohja). Jatkamme kimppakyydein Vilniemeen. Jos tulet omalla autolla, tapaamme pihapiirissä klo 14.

Ensin katselemme suojeltua pähkinälehtoa, jonka esittelee Rolf Oinonen. Pian palaamme Vilniemen pihaan ja kuulemme taiteilija Sigurd Wettenhovi-Aspan elämästä ja värikkäistä vaiheista sekä tarinoimme kuultua ja koettua. Tarkastelemme pihapiiriä, etsimme kuuluisan ateljeen kivijalkaa ja kivikellaria. Millaisia muistoja Aspaan liittyy, millainen hän oikein oli? Entä missä oli se tanssilava, jolla kuvattiin vanhoja Suomi –filmejä? Juontajana toimii Heljä Järnefelt.

Kävelymatkat eivät ole kovin pitkiä. Liikumme hillitysti yksityisalueella.

Suomen Kuvataidejärjestöjen liitolla on jo uusia suunnitelmia nykyisen taiteilijaresidenssin laajentamiseksi.

Tapahtuma on osa suurta kokonaisuutta, Euroopan kulttuuriympäristöpäivää, johon osallistuu joka syksy yli 20 miljoonaa ihmistä. Suomessakin järjestetään noin tuhat tapahtumaa.

Tervetuloa mukaan kaikki kiinnostuneet!

Aspan Huvila

Aikamatka veti kuulijoita Seurojentalolle

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry:n vuosikokous pidettiin Seurojentalolla lauantaina 06.07.2019. Ohjelmaosuus sai mukaan yli 50 historiasta ja kauniista maisemista kiinnostunutta kuulijaa.

Veijo Honkanen soitti haitarillaan kesäistä tulomusiikkia. Sihteeri Liisa Mantere muisteli Karjalohjan historian tutkijaa ja perinteen tallentajaa, talvella edesmennyttä Tuomo Tukkista, jonka muistoksi pidettiin hiljainen hetki. Hänen yllättävä kuolemansa on suuri menetys, sillä työ jäi kesken. Kiitämme häntä arvokkaasta elämäntyöstään. Lukuisista Tuomo Tukkisen julkaisuista kolme on myynnissä Ellan Kukassa Unkalla.

Isäänsä Tuomoa muisteli myös pianistimme Janne Tukkinen, joka soitti viisi isälleen tärkeää pianokappaletta ja yhden ylimääräisen. Runon ja suven päivään sopi hyvin Risto Kuittisen kertoma tarina runoilija Eino Leinon ja Karjalohjalla syntyneen lääkintäkenraalimajuri Väinö Lindénin ystävyydestä. Heljä Järnefelt julkisti sanoin ja kuvin Aikamatka–hankkeen, joka näytti aidosti kiinnostavan yleisöä.

Väliajalla joimme kahvit. Myyntipöydässä oli saatavilla yhdistyksen julkaisemia kirjoja ja postimerkkejä.

Vuosikokous pidettiin pienemmällä joukolla. Sääntöjen mukaisten asioiden lisäksi vahvistettiin sääntömuutos ja kutsuttiin kunniajäseneksi yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Tapio Heljävaara.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Risto Kuittinen. Hallitus jatkaa entisellään.

Kuvia tilaisuudesta.

Lue lisää Aikamatkasta Uutiset sivulta löytyvästä linkistä.

Puujärvipäivät suvisessa säässä

Jälleen aurinko paistoi Puujärvipäivillä ja Seurojentalon markkinoilla Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksellä oli oma pöytä. Myimme kirjoja ja postimerkkejä, ja aika mukavasti ne kävivät kaupaksi. Tärkeintä on olla mukana, koska kyläläiset ja kesävieraat käyvät mielellään kertomassa kuulumisia. Moni kertoo sukunsa tarinaa. Juuret kiinnostavat.

Vuosikokous

Karjalohjan kotiseutuyhdistys ry:n vuosikokous pidetään lauantaina 6. heinäkuuta 2019 klo 13 Seurojentalolla.
Sanan ja suven päivänä kuulemme runoilija Eino Leinon ja Karjalohjalla syntyneen lääkintäkenraalimajuri Väinö Lindenin ystävyydestä. Julkistamme sanoin ja kuvin Aikamatka –hankkeen, jonka avulla voi uuden teknologian opastamana kulkea kotiseudun historian poluilla. Heljä Järnefelt kertoo miten se tapahtuu.
Kuulemme Veijo Honkasen harmonikkaa ja Janne Tukkisen pianoesityksiä.
Väliajalla juomme kahvit. Myytävänä on kirjoja ja postimerkkejä.
Väliajan jälkeen alkaa vuosikokous, jossa käsitellään sääntömääräiset asiat ja sääntömuutos
Kaikki kauniista maisemista ja historiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita!

Pajailta kiinnosti

Laskiaistiistaina 5.3.2019 Karjalohjan kirjastossa järjestetty pajailta veti tuvan täyteen. Paikalla oli pitkälti yli 50 osallistujaa.
Risto Kuittinen kertoi Aikamatka -hankkeesta, jonka yhteydessä olemme selvitelleet Karjalohjalla sijainneita, jo suurelta osin kadonneita pajoja. Heljä Järnefelt kertoi löytämistämme pajoista, joita oli lähes joka kylällä. Sepistä on säilynyt muistitietoja, ja lisää tarinoita kuulimme illan aikana. Muun muassa Touko Alm, Veijo Hinkkanen ja Antti Kähönen muistelivat elävästi jo edesmenneitä persoonallisia seppiä.
Kiitos aktiiviselle yleisölle. Näitä tietoja olemme kirjaamassa, jotta ne säilyisivät tuleville polville. Aiomme myös jatkaa tämän tyyppisiä kokoontumisia, koska ne selvästikin kiinnostavat ja niille on tilaus.

Lue lisää pajaillasta Uutiset sivulta löytyvästä linkistä.

Puukävely 08.09.2018

Kotiseutuyhdistyksen Puukävely lauantaina 08.09.2018 saavutti ennätyksensä, mukana oli yli 60 osanottajaa kesäisessä säässä.
Tapahtuma liittyi suurempaan eurooppalaiseen kertomukseen. Olihan kyseessä Euroopan kulttuuriympäristöpäivä ja eri puolilla Eurooppaa noin 30 miljoonaa ihmistä 50ssä maassa osallistui vastaaviin tapahtumiin.
Kiinnostusta herätti entisajan laivaliikenne Lohjanjärvellä. Ehdoton vetonaula oli tutustuminen Kukkasniemen huvilaan, johon liittyy paljon Karjalohjan historiaa.
Matkan varrella osallistujat kertoivat muistojaan kohteisiin liittyvistä tapahtumista ja ihmisistä. Tarkasteltiin jopa tien varressa kasvavaa parsapensasta.
Ensi vuonna jatketaan tutustumista Karjalohjan historiallisiin paikkoihin ja kiinnostavaan luontoon. Tehtiin hyviä ehdotuksia tulevista kohteista.

Kuvia retkestä

Kukkasniemi
Matkan varrella presidentti Tarja Halosen soutuvene

Kukkasniemi
Matkan varrella Sakari Topeliuksen kesähuvila Kukkasniemi. "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto"

Vuosikokous

Vuosikokous 28.07.2018 sujui mallikkaasti, vaikka helle verotti osallistujamäärää.

Tauno Tukkinen kertoi Tuomo Tukkisen uudesta kirjasta ”Karjalohjan kirkonkylän raitilla”. Upea kuvateos vie jopa sadan vuoden taakse, tuttuihin kirkonkylän maisemiin. Ellan Kukka myy tätä teosta ja mm. myös Muistojen Karjalohja 2 –kirjaa.

Heljä Järnefelt kuvasi sanoin ja kuvin Aikamatka –hanketta, jossa kulkija uuden tekniikan eli oman matkapuhelimensa kautta saa tietoa tietyistä kulttuuripolun kohteista. Hanke etenee hyvää vauhtia, kerromme siitä lisää syksyllä.

Aikamatka-hankke
Vuosikokouksessa 28.07.2018 Heljä Järnefelt kertoi Aikamatka-hankkeesta.

Musiikista vastasi Veijo Honkanen harmonikallaan.

Kahvitauon jälkeen alkoi vuosikokous, jossa valittiin uusi hallitus: Puheenjohtaja Risto Kuittinen, sihteeri Liisa Mantere, jäsenet Heljä Järnefelt, Tuomas Perheentupa, Rolf Oinonen, Anneli Rahkonen, Kerttu Keränen, Tauno Tukkinen, Helena Maajoki sekä Erja Huovila.

Nykyisestä hallituksesta oli erovuorossa puheenjohtaja Tapio Heljävaara, joka halusi jättää paikkansa. Kiitämme innostunutta ja asialleen omistautunutta ensimmäistä puheenjohtajaamme. Hänen tilalleen puheenjohtajaksi tuli varapuheenjohtaja Risto Kuittinen. Uudeksi jäseneksi valittiin kirjastonhoitaja Erja Huovila. Uusi hallitus aloittaa toimikautensa vuoden 2019 alusta.

Vuosikokous Seurojentalolla 28.07.2018 klo. 14

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry:n ohjelmallinen vuosikokous pidetään Seurojentalolla lauantaina 28.07.2018 klo 14. Yhteensattumien vuoksi jouduimme siirtämään kokousta kahdella viikolla.

Tauno Tukkinen kertoo Tuomo Tukkisen juuri ilmestyneestä kirjasta Karjalohjan kirkonkylän raitilta.

Aikamatka Karjalohjalla – Heljä Järnefelt kertoo hankkeesta sanoin ja kuvin.

Veijo Honkanen soittaa harmonikkaa.

Väliajalla kahvibuffet. Myynnissä kirjoja ja postimerkkejä.

Väliajan jälkeen pidämme vuosikokouksen, jossa ovat esillä sääntömääräiset asiat.

Tervetuloa!

Helatorstain kirkkopyhä ja helavalkeat

Helatorstaina 10.05.2018 kirkossa saarnasi Päivi Korpijaakko, kanttorina toimi Heikki Orama, ehtoollisavustajana toimi Erkki Helminen ja väärtinä Liisa Mantere.

Eläkeläisten kööri lauloi Veijo Honkasen johdolla.

Lasikirkossa kirkkokahveilla Risto Kuittinen kertoi helatorstain kansanperinteestä ja kutsui lauantaina 12.5.2018 helavalkeille Kuusialle. Helavalkeat järjestettiin yhdessä Etelä-Karjalohjan kyläyhdistyksen kanssa. Tarjolla oli laulua ja yhdessäoloa sekä kalakeittoa ja kahvit. Ilta oli kaunis ja kokko paloi hyvin.

Kumpaankin tilaisuuteen osallistui noin 50 henkeä.

Hyvä kotiseudun ystävä

Kotiseutuyhdistyksen kirkkopyhä helatorstaina 10.05.2018

Helatorstaina kello 12 messussa puhuu Piia Korpijaakko, kanttorina Heikki Orama. Väärtinä toimii Liisa Mantere ja ehtoollisavustajana Erkki Helminen.
Karjalohjan eläkeläisten kööri laulaa, johtajana Veijo Honkanen.
Kirkkokahveilla Risto Kuittinen kertoo helatorstain kansanperinteestä.

Tervetuloa kauniille kirkonmäelle messuun!

Hyvää alkanutta vuotta 2018 kotiseudun ystävä!

Suomen satavuotisjuhlavuosi sujui osaltamme suorastaan loistokkaasti.

Itsenäisyyteen liittyvistä tapahtumista ensimmäinen oli helatorstain kirkkopyhä, jolloin istutimme Karjalohjan kirkonmäelle itsenäisyyden tammen.

Vuosijuhlassamme 17.06.2017 Risto Kuittinen kertoi Suomen tie itsenäisyyteen –sarjan osassa 3 miten Karjalohjalla palattiin normaaliin arkeen kansalaissodan jälkeen.

Perjantaina 24.11.2017 pidimme Karjalohjan ala-asteella perinnepäivän, jossa riitti vauhtia. Työpajoissa tutustuttiin entisajan viljankorjuuseen ja perinneruokaan, leikittiin vanhan ajan leikkejä ja tehtiin käsitöitä. Opettajat ja oppilaat sekä tapahtuman toteuttaneet aikuiset olivat pukeutuneet vanhan ajan tyyliin. Hauskaa oli niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Itsenäisyyspäivänä järjestimme Lasikirkossa jumalanpalveluksen jälkeen itsenäisyysjuhlan, joka keräsi lähes 200 osallistujaa. Kirkkokuoro lauloi Heikki Oraman johdolla. Karjalohjan koulun oppilaat Anna ja Väinö Mäntyvaara keskustelivat tärkeistä asioista, kuten itsenäisyys, Suomi ja vapaus. Esitelmänä kuultiin Liisa Mantereen kertoma Topeliusten ihmeellinen sukutarina, joka Koivu ja tähti –sadun kautta liittyy Karjalohjan kotiseutuvaakunaan.

Itsenäisyyspäivän tapahtumat Karjalohjalla juhlineen, havuseppeltalkoineen ja kunniavartioineen osoittivat, miten hienosti tällä seudulla pystytään toimimaan yhdessä. Tästä on hyvä jatkaa.

Itsenäisyyspäivänä julkaisimme Muistojen Karjalohja 2 –kirjan, joka kertoo kotiseutumme historiasta vuosituhansien takaa nykypäiviin asti. Kirjan hinta on 20 € ja sitä myyvät Ellan Kukka ja Karjalohjan kirjasto.

Vuoden 2018 jäsenmaksu 10 € on tervetullut Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen tilille…

Suomi100 Itsenäisyyspäivän juhla

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys järjestää yhteistyössä alueseurakunnan kanssa itsenäisyyspäivän juhlan.

Jumalanpalvelus alkaa klo. 10:00, mukana kirkkokuoro. Sen jälkeen kunniakäynnit haudoilla.

Noin klo. 11:30 alkaa Lasikirkossa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhla. Musiikkia, esitelmä Topeliuksen ihmeellisestä sukutarinasta, joka liittyy Karjalohjan vaakunaan. Lasten ajatuksia Suomesta. Täytekakkukahvit.

Tilaisuudessa julkistetaan Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen kirja Muistojen Karjalohja 2, Rauhan ja sodan aikoja. Kirjaa voi ostaa tilaisuuden jälkeen 20 €:n hintaan.

Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

Muistathan sytyttää kynttilät ja muut juhlavalot juhlistamaan tätä hienoa päivää!

Perinnepäivä koululla 24.11.2017

Kotiseutuyhdistyksen perinnepäivä koululla perjantaina 24.11.2017 onnistui erinomaisesti.

Perinnepajoja oli kolme: perinneruoka, perinneleikit ja perinnekäsityöt.

Perinneruokaa valmistivat Martat Päivi Segerin johdolla. Valmistettiin melakkapuuroa, kerrottiin entisajan viljankorjuusta ja miten viljasta saadaan jauhoja. Perinneleikeissä opeteltiin naruleikkejä, tehtiin nappihyrrä, joka osoittautui menestykseksi. Mitä tiedät ystävästäni ja Vaarinhousut tulivat tutuiksi. Käsityöpajassa opeteltiin himmelien tekoa ja langan kehräämistä rukilla. Puutyöpajassa vuoltiin kiehisiä, metallipajassa väännettiin ohuesta rautalangasta eläinhahmoja ja valmistettiin pläkkilyhty.

Kotiseutuyhdistys tarjosi talkoolaisille ruuat ja opettajat tarjosivat talkoolaisille kahvit.

Päivä oli hauska niin oppilaiden ja opettajien kuin talkoolaistenkin mielestä. Se oli osoitus yhteistyön voimasta ja ilosta Marttojen ja vanhempainyhdistys Lortin sekä yksittäisten henkilöiden kanssa. Se oli osoitus innostuksesta ja osaamisesta. Kaikki olivat leikissä mukana, vanhan ajan tyyliin pukeutuivat niin oppilaat ja opettajat kuin talkoolaisetkin. LU:n Erja Hinkkanen teki mukavan jutun lehteen.

Kulttuuriympäristöpäivän retki Tammistossa 09.09.2017

Tämän vuoden ”Puukävelyn” alusti historiatiedoillaan Risto Kuittinen ja lajistoa esitteli Rolf Oinonen, jonka mukaan puistoa voidaan pitää jonkinlaisena ilmastonmuutoksen mittarina. Sateisessa lauantaisäässä vaelsi kymmenkunta kulttuuriympäristöstä innostunutta. Osallistujat ihastelivat korkeita pihtoja, sokerivaahteraa, korkkitammea, laikkuköynnöstä ja monia muita harvinaisuuksia. Länsi Uusimaa -lehden toimittajakin hämmästeli kanssamme mahtavia douglaskuusia.

Tallaan tien varressa sijaitseva Tammiston puistometsikkö eli Arboretum on perustettu 1919. Se on professori Gustaf Kompan innokkaan harrastuksen tulosta. Nykyään lähes villiintyneessä puistossa on nähtävillä vielä yli 200 Suomen oloissa erikoista puu- ja pensaslajia.

Merkittyjä polkuja pitkin puistossa voi liikkua omatoimisesti myös muina aikoina. Siemeniä, taimia tai oksia ei voi kerätä.

Kuvia retkestä

Lisätietoja
Tammiston arboretum - Puulajipuisto
Retkipaikka

Vuosikokous 2017

Vuosikokous lauantaina 17.6. Seurojentalolla sujui perinteiseen tyyliin.

Veijo Honkasen harmonikkamusiikki avasi energisesti ohjelmaosuuden. Juontajana toiminut Liisa Mantere kertoi lyhyenä versiona Topeliuksen Koivu ja tähti –sadun. Tarina lasten pitkästä vaelluksesta kotiin kuvaa rakkautta kotia ja kotiseutua kohtaan. Tästä sadusta Karjalohja sai vaakunansa symbolit, tähden ja kolme koivunlehteä.

Karjalohjan koulun viuluvirtuoosit Liisa Korhonen ja Anna Mäntyvaara soittivat. Hienoa musiikkia säesti pianolla Kirsi Mäntyvaara.

Professori Risto Kuittinen kertoi Suomen tie itsenäisyyteen –sarjan osassa 3 miten Karjalohjalla palattiin normaaliin arkeen kansalaissodan jälkeen. Täällä lähtötilanne oli parempi kuin monilla paikkakunnilla, joissa kansalaissota repi syviä kuiluja ihmisten väliin.

Ojensimme Karjalohjan standaarit Risto Kuittiselle ja Veijo Honkaselle.

Yhteisesti lauletun Karjalohjan laulun jälkeen oli kahvibuffetin vuoro.

Sitten oli vuorossa vuosikokous, jossa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Hallituksen erovuoroisista jäsenistä Tuula Kerko-Ervasto oli ilmoittanut, ettei enää ole käytettävissä. Hänen tilalleen valittiin Helena Maajoki. Muutoin hallitus jatkaa entisellään.

Itsenäisyyden tammi istutettiin

Helatorstaina 25.5.2017 istutimme Karjalohjan kirkonmäelle itsenäisyyden puun, tammen.
”Tammi symbolisoi lujuutta, kunnioitettavuutta ja pitkäikäisyyttä.
Tammi on keskuspuu, maailmanpuu ja taivaan kannattaja. Kalevalassa iso tammi kasvaa maailmaan jo, kun maailmaa vielä luodaan. Latvan taittaja saa iäisen taian, oksan taittaja iäksi onnen ja lehvän leikkaaja ikuisen lemmen”, kertoi professori Risto Kuittinen.
Karjalohjan tammen lahjoitti Päivi Seger. Tammen siemen on kotoisin Mustlahdesta, sotaveteraani Heikki Westerlundin lahjoittama.
Myöhemmin on tarkoitus pystyttää puun juurelle muistokivi.
Lue enemmän Länsi-Uusimaan uutisjutusta.

Hyvä kotiseudun ystävä!

Suomi 100 –juhlavuosi on käynnistynyt, ja joka niemessä, notkossa ja saarelmassa juhlitaan. Niin mekin.

Helatorstaina 25.05.2017 pidämme kirkkopyhän, jonka yhteydessä istutamme kirkonmäelle itsenäisyyden tammen.<

Vuosikokoukseen Karjalohjan Seurojentalolle kokoonnumme lauantaina 17.06.2017 klo 14:00. Ohjelmaosuudessa kuulemme kolmannen luennon teemasta Suomen tie itsenäisyyteen. Professori Risto Kuittinen kertoo, miten Karjalohjalla palattiin rauhalliseen arkeen. Ensimmäisessä osassa muistelimme karjalohjalaisten jääkärien vaiheita ja toisessa osassa puhuimme kansalaissodasta.

Puujärvipäivillä lauantaina 08.07.2017 olemme myymässä kiinnostavia teoksia Karjalohjan historiasta, sekä juhlapostimerkkejä ja karttoja.

Loppuvuoden ohjelmasta myöhemmin.

Kansalaissota

Karjalohjan Kotiseutuyhdistyksen kirkkopyhää vietettiin Tuomiosunnuntaina 20.11.2016.
Tauno Tukkinen kertoi Kansalaissodasta Karjalohjan näkökulmasta. Tilanne Karjalohjalla ei kärjistynyt yhtä pahaksi kuin monilla muilla paikkakunnilla, silti se on jättänyt jälkensä. Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytekniikan professori Lauri Malmi soitti suomalaista pianomusiikkia. Kuulimme muiden muassa Toivo Kuulan sävellyksiä. Vappuyönä 1918 Viipurin Seurahuoneella epäselvissä olosuhteissa 35-vuotiaana kuollut lahjakas säveltäjä on yksi Kansalaissodan uhreista.
Tilaisuus sai yli 70 kiinnostunutta kuulijaa ja myös julkisuutta, sillä Länsi-Uusimaa uutisoi tilaisuuden 21.11. ilmestyneessä numerossaan.
Luentosarjan kolmas osa kuullaan ensi kesänä vuosikokouksen yhteydessä.


Kuvia tapahtumasta

Seuraava tilaisuutemme Lasikirkossa sunnuntaina 20.11.2016

Suomen tie itsenäisyyteen esitelmäsarjan toinen tilaisuus pidetään jumalanpalveluksen jälkeen Lasikirkossa sunnuntaina 20.11. Tauno Tukkinen kertoo kansalaissodasta Karjalohjan näkökulmasta.

Puukävely Harjulla kiinnosti

Lauantai 10.9.2016 oli kaunis päivä, ja jo perinteeksi muodostunut Puukävelymme sai liikkeelle 20 osallistujaa.
Lähdimme liikkeelle kirkon parkkipaikalta ja kuljimme kirjastolle asti. Oppaina toimivat luonnon asiantuntijana Rolf Oinonen ja historian harrastaja Tauno Tukkinen.
Kuulimme, että harju on n. 8500-9000 vuotta vanha ja syntynyt jääkauden aikana. Noin 2 kilometriä korkea jäätikkö suli päältä ja pohjalta, ja sulamisvesistä syntyi moreeniharju.
Viimeisimmät tutkimustiedot osoittavat, että Meksikonlahdelta Pohjois-Eurooppaan Atlantin poikki kulkeva Golf-virta hyytyi 50:n vuoden ajaksi, kun Kanadassa Hudson Bayn alueella syntyi sulamisvesiä, jotka vyöryivät railoa pitkin mereen tuoden siihen kylmää vettä. Pohjois-Eurooppa viileni ja jäätikön reuna pysähtyi paikalleen, ja niin muodostui Salpausselkä 2, Karjalohjan harju. Se jatkuu Jurmoon asti, missä voi nähdä, miltä maa näytti jääkauden jälkeen.
Tuhat vuotta sitten lähin kiinteä asutus sijaitsi Karjaalla. Karjalohja oli asumatonta hämäläisten erämaata, josta talvella metsästettiin turkiksia ja keväällä pyydettiin haukea.
Harjun laet olivat helpot kulkea, joten sille muodostui jalan ja hevosilla kulkijoille polku, joka viimeistään 1200-luvulla oli jo kovassa käytössä.

Kuvia tapahtumasta

Hyvä Karjalohjan kotiseudun ystävä!

Vuosikokous sujui leppoisasti

Vuosikokous 16.07.2016 pidettiin mukavissa tunnelmissa Seurojentalolla. Tällä kertaa puhujaksi oli kutsuttu lehtori Olli Syvähuoko, teemanaan ”Minun Karjalohjani”. Norssin matematiikan lehtori ja opettajain kouluttaja on asunut usealla paikkakunnalla, mutta pitänyt aina yhteyttä Karjalohjalle, jossa hän nyt viettää aikaansa entistä enemmän jäätyään eläkkeelle.

Saimme kuulla hienoa pianomusiikkia, jota esitti nuori virtuoosi Janne Tukkinen. Hän soitti muun muassa Bachin ja Mozartin musiikkia.

Veijo Honkanen säesti harmonikallaan mallikkaasti Koivu ja tähti –laulun, jonka lauloimme ohjelmaosuuden päätteeksi, ennen kuin siirryimme kahvipuffettiin. Sen jälkeen pidimme kokouksen, jossa valittiin puheenjohtaja ja hallitus sekä toiminnantarkastaja jatkamaan tehtävissään.

Puujärvipäivillä

Pöytämme oli otollisessa paikassa, joten sen ympärillä kävi kauppa vilkkaasti. Monet alkoivat kirjojamme selaillessaan kertoa juuristaan Karjalohjalla, ja niin syntyi kiinnostavia keskusteluja. Seuraava tapahtumamme on kulttuurikävely syyskuun alussa, mutta siitä enemmän tuonnempana.

Hyvää kesän jatkoa!

Karjalohjalla kotiseutuyhdistys on peruskoulun kumppani

Karjalohjan Kotiseutuyhdistys ry on vastaanottanut 12.05.2016 Suomen Kulttuurirahaston Lehtiyhtymän rahastolta apurahan järjestääkseen lapsille kulttuuriperintötapahtumia. Luu lisää alla olevasta linkistä.

Apuraha tiedote

Kuvia tapahtumista


Hyvät kotiseudun ystävät

Kevät on jo pitkällä. Ensimmäinen tapahtumamme on lauantaina 14. toukokuuta klo 14. Tauno Tukkinen opastaa kävelykierroksen kirkon vieressä hautausmaalla, johon liittyy kiinnostavia tarinoita. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Kevään aikana olemme valmistelleet kesän ja syksyn tapahtumia. Olemme aloitelleet yhteistyötä Karjalohjan koulun kanssa. Haluamme rakentaa lapsille karjalohjalaista identiteettiä ja tutustuttaa heidät oman kotiseudun historiaan ja luontoon. Se toteutuu muun muassa retkien avulla.

Toukokuun alussa läntisen Uudenmaan kotiseutuyhdistykset kokoontuvat Karjalohjalla ajatuksia ja kokemuksia vaihtamaan. Toimimme isäntinä ja emäntinä tässä tilaisuudessa, joka ei ole yleisötilaisuus.

Heinäkuun toisena viikonloppuna Puujärvipäivillä myymme kirjoja, joita nyt voi ostaa myös kirjastosta. Myymme myös Karjalohja-postimerkkejä sekä Uunio Saalaksen karttaklassikon kopioita.

Vuosikokous pidetään lauantaina 16.07. klo 14 Seurojentalolla. Ohjelmasta tarkemmin myöhemmin.

Syksyksi on luvassa Rolf Oinosen opastama kulttuuri- ja luontokävely harjulla lauantaina 10.9.

Hienosti onnistunut jääkärijuhlamme saa jatkoa sunnuntaina marraskuun 20. päivänä. Jumalanpalveluksen jälkeen Lasikirkossa Suomen tie itsenäisyyteen –sarjan toisessa tilaisuudessa Tauno Tukkinen kertoo sisällissodasta.

Kaikki tämä vaatii talkootyötä, mutta myös varoja, joten jäsenmaksu 10 euroa on tervetullut mielellään toukokuun loppuun mennessä tilillemme FI22 4006 0010 1682 56.

Keväisin terveisin
sihteeri Liisa Mantere


Hyvää alkanutta vuotta 2016!

Takana on aktiivinen syys- ja kesäpainotteinen vuosi ja sitä edeltänyt Karjalohjan 400-vuotis-juhlavuosi. Nyt vedämme hiukan henkeä.

Toukokuuksi suunnittelemme opastettua kävelyretkeä hautausmaalle.

Heinäkuun toisena viikonloppuna osallistumme Puujärvipäiville. Myymme siellä kirjoja, joita voi hankkia myös tältä kotisivultamme, ks. linkki. Myytävänä on myös Karjalohja-postimerkkejä sekä Uunio Saalaksen klassisen kartan mukaan tehtyjä karttoja.

Vuosikokouksen pidämme lauantaina 16.07.2016. klo. 14:00 Seuraintalolla.

Olemme aktiivisia muutoinkin. Kutsumme Länsi-Uudenmaan kotiseutuyhdistykset pitämään epävirallista neuvonpitoaan Karjalohjalle huhti-toukokuussa. Tämä tapaaminen toistuu kahdesti vuodessa, ja isäntänä toimii kukin kotiseutuyhdistys vuorollaan. Tämä ei ole yleisötapaaminen, mutta saamme keskusteluissamme ideoita erilaisiin toimintamuotoihin.

Olemme myös aloittamassa yhteistyötä Karjalohjan ala-asteen ja Kyläkoulun kanssa. Haluamme rakentaa yhdessä koulun kanssa lapsille karjalohjalaista identiteettiä. Siihen kuuluu olennaisesti oman kotiseudun historian, perinteiden ja luonnon tuntemus.

Maksathan jäsenmaksun 10 euroa tilillemme FI22 4006 0010 1682 56. huhtikuun loppuun mennessä. Kiitos!


Vaikuttava jääkärijuhla

Kotiseutuyhdistyksen jääkärien muistojuhla 15.11.2015 onnistui erinomaisesti. Lasikirkko täyttyi,
yleisöä kertyi noin 80-90 henkeä. Monet olivat tulleet Helsingin alueelta ja muualta lähiseudulta.
Esitelmät olivat kiinnostavia ja toivat uutta tietoa kotiseutumme historiasta. Musiikki toteutettiin upeasti.
Erityisesti jäi mieleen trumpettisoolo jokaisella jääkärihaudalla.
Koskettava oli jumalanpalveluksessa ja juhlassa vallinnut tunnelma,
josta välittyi keskittyminen ja täysipainoinen mukanaolo arvokkaassa tapahtumassa.


Onnistunut Puukävely

Lauantaina 05.09.2015 kävelimme kylänraitilla Päiväkummusta Unkan terassille.
Mukana oli 12 perinteen ja luonnon ystävää.
Rolf Oinonen kertoi kylänraitin kasvistosta ja puustosta.
Suurin piirtein näillä kohdin, kirkonkylän pohjoispäässä, kulkee jalojen lehtipuiden kasvuston raja.
Sammatissa ei enää yleisesti kasva tammia, jalavia, saarnia tai pähkinäpensaita.
Ihailimme hyvin hoidettuja puutarhoja ja taloja ja muistelimme niiden asukkaita.
Kuinka monta kauppaa ja kahvilaa silloin olikaan Karjalohjalla!
Kun saavuimme Unkalle, taivas aukesi ja rankkasade alkoi. Meillä oli onnea!

Kuvia tapahtumista


Pöykärin Linnavuori

Pöykärin Linnavuorella pidettiin ensimmäiset talkoot 26.08.2015.
Talkoolaiset Tapio Heljävaara, Heljä Järnefelt ja Risto Kuittinen raivasivat vuorelle vievää polkua.

Pöykärin muinaislinna

Kuvia tapahtumista


Puujärvipäivät 2015

Osallistuimme Puujärvipäiville omalla standilla, jolla kerroimme toiminnastamme ja myimme kirjoja sekä Karjalohjan vaakunalla varustettuja postimerkkejä.


Karttailta

Suurta kiinnostusta herättänyt Risto Kuittisen karttailta pidettiin 09.04.2015 Kulttuurivintillä. Osallistujia oli 43. Martat tarjosivat kahvit.

Kuvia tapahtumista


Vuoden 2015 toiminta- ja taloussuunnitelma

Avaa Karjalohjan kotiseutuyhdistyksen toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2015


Puukävely

Lauantaina 6.syyskuuta järjestämämme Puukävely oli onnistunut ja mielenkiintoinen tilaisuus.
Sää suosi ja osallistujia kertyi matkalle kaikkiaan 30.
Maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti Rolf Oinonen oli oppaanamme ja kertoi tienvarren
puustosta ja muusta kasvillisuudesta.
Silmäilimme puutarhoja ja katselimme. miten rakennukset yhdessä kasvuston kanssa rakentavat
tutun kulttuurimaiseman.

Kävelylle saimme mukaan muutaman syntyperäisen karjalohjalaisen, jotka muistelivat kylänraitin talojen
asukkaista ennen vanhaan ja kertoivat hauskoja tarinoita. Lähdimme liikkeelle Seurojentalolta ja matkalla
liittyi lisää kulkijoita. Päämäärämme oli Päiväkumpu, mutta ehdimme vain puoliväliin,
Vanhalle kirkkotielle vanhan hautausmaan tuntumaan, mistä oli lyhyt matka Unkan terassille
Päätimme jatkaa kävelyä ensi vuonna.


Tänä vuonna Karjalohjan seurakunta juhlii 400-vuotista olemassaoloaan.
Samalla myös entinen Karjalohjan kunta elää juhlavuottaan, sillä
kirkollinen ja maallinen hallinto olivat alkuaan yksi ja sama asia.


Juhlakokous

Juhlava vuosikokouksemme lauantaina 12.7.2014 onnistui erinomaisesti. Seurojentalo täyttyi yleisöstä. Maisteri Eeva Ahtisaari kertoi aluksi perheensä tulosta Karjalohjan kesäasukkaaksi. Hän keskittyi puheessaan Hilda Käkikoskeen, joka aikanaan asui Heponiemessä. Käkikoski oli ensimmäisiä naisia eduskunnassamme. Rouva Ahtisaari puhui välittömästi ja sydämellisesti, ilman papereita.

Kotiseutuvaakunan paljastus

Tauno Tukkinen esitteli Tuomo Tukkisen kirjoittamat teokset Karjalohjan entisyyttä I ja II.
Karjalohjan ala-asteen musiikkikerho esiintyi opettaja Marika Henttisen johdolla.
Karjalohjan Kotiseutuyhdistys luovutti Seurojentalolla säilytettäväksi Karjalohjan vaakunan. Sen ottivat vastaan Nuorisoseuran puheenjohtaja Kristiina Nieminen ja Maaseutuseuran puheenjohtaja Mikael Lehtonen.

Rouva Eeva Ahtisaarelle annettiin kiitokseksi Karjalohjan vaakuna-standaari.
Kahvipöytään saimme vieraaksi presidentti Martti Ahtisaaren.
Kahvipuhvetin jälkeen pidetyssä vuosikokouksessa hallitus täydentyi lopulliseen kokoonsa.
Uusia jäseniä ovat Tuula Kerko-Ervasto, Kerttu Keränen ja Tauno Tukkinen.

Aikamatka

Aikamatka

Kotiseutuvaakuna

Kotiseutuvaakuna

Kuuntele

Kuuntele
Karjalohjan laulu

Laulu: kanttori, director cantus Heikki Orama

Karjalohjan laulun nuotit